Iconografisch fonds

De verzamelingen van het OCMW bevatten ook een mooie verzameling van verscheidene duizenden foto’s, negatieven en glasplaten.

Zeer vroeg al, laat de Raad der Godshuizen en daarna de Commissie van Openbare Onderstand meermaals fotoreportages maken in de instellingen. De installaties, de lokalen, de rusthuisbewoners, maar ook de raadsleden en de lokalen van het bestuur worden gefotografeerd, en geven ons vandaag een idee van hoe het leven was in de instellingen en het bestuur.

h-hst-j-16 Groupe Bluets

De Raad doet hetzelfde bij de grote verbouwingswerken zoals in het Sint-Pietersziekenhuis, het Sint-Jansziekenhuis of het Brugmannziekenhuis; om de sporen te bewaren van enkele grote architecturale veranderingen in Brussel.

Daarnaast neemt het bestuur de gewoonte aan om de clichés te kopen die gerealiseerd worden door de beroepsfotografen naar aanleiding van gebeurtenissen zoals inhuldigingen, koninklijke bezoeken, etc.

Het is dan ook zo dat het iconografisch fonds vandaag een uitzonderlijke getuigenis is van het leven binnen de vroegere ziekenhuizen en rusthuizen. Daarbij komt dat, mettertijd, de verzamelingen verrijkt werden met zeer veel foto’s tengevolge van erfenissen en giften in het bijzonder van dokters maar ook vanwege particulieren.